Кубичен Циркон

Кубичен ЦирконКакто всички знаем, има няколко вида камъни, които се използват в нашия бранш. Естествени, синтетични и имитации. Темата за естествените минерали е толкова обширна, необятна и интересна-с нея е се занимаем по късно.

Най- разпространени и търсени са имитациите – CZ, кристали, стъкла и други.

CZ – така нареченият кубичен циркон/или фианит/ е лабораторно създаден материал чрез процеса на кристализация. Представлява диоксид на циркония с кубическа кристална решетка. Тъй като кристалната му структура силно наподобява тази на диаманта, той е широко използван като негов синтетичен заместител. Свойствата му също се доближават до тези на диаманта: голяма твърдост/8,5 по Моос/ и голяма специфична плътност/5,5 – 6/. Показателят на пречупване е също близък до този на диаманта и затова трудно могат да се различат с просто око.

Кубичен ЦирконИмето фианит е получил в чест на Физическия институт Лебедев/известен със съкратеното си име ФИАН/, където най-напред е синтезиран. Изкственото производство на кристалите, позволява да им се придава всякакъв цвят. Включването на хром дава зелен, на титан – златисто – кафяв, на мед – жълт цвят. Могат да се получават такива редки оцветявания като розово, лилаво, черно. Имате предвид, че не всички цветове издържат на директно нагряване!

Фианитите се произвеждат в невероятно разнообразие от цветове, имитирайки всеки скъпоценен камък. Това се оказа важно за индустрията свързана с производство на бижута, тъй като не всеки може да си позволи скъпи бижута с естествени минерали.

Цирконът се  води за симулант на диаманта. Лично аз съм виждала в американските каталози /разбира се на бижта от ниския сигмент/ описанието под снимката да съдържа точно тези думи- similar of diamonds.

Използва се не само в производството на бижта, но и в оптиката и индустрията.