Хематит

ХематитХематитът е минерал с непрозрачен черен или червеникаво-кафяв цвят и метален блясък, съдържащ около 70% желязо. Най-големите находища се намират в Русия, САЩ, Швейцария и Италия.

Името му произлиза от гръцкото  αίμα, айма, в превод кръв. Използван е още от древните египтяни за различни декоративни предмети и украшения, а стрит на прах е използван за червеникав пигмент в бои, откъдето е и името му.

Хематитът е познат от древни времена. Той е бил известен, като камък на магьосниците, тъй като се считало, че камъкът защитава от магии и поглъща всички лоши вълни, насочени срещу неговия собственик. Вярвало се, че хематитът дава неуязвимост, той се е използвал като защитен амулет срещу нападение и раняване, а американските индианци дори са разкрасявали телата си с хематитен прах преди битка. .

Кървавият камък е вещерски атрибут

ХематитТой е черен, но прахът му боядисва водата в червено. Докоснете го до магнит и ще се намагнетизира. Драснете ли с него по гърба на керамична плочка, ще остави алена следа. С тези свои изумителни свойства хематитът, Кървавият камък, пленява въображението на мистици, шамани и езотерици от най-дълбока древност до днес.

 Заради силните му защитни свойства и вярата, че прави притежателя си невидим за враговете, хематитът става известен като “камък на магьосниците”, защото е неизменен техен атрибут.

Сивочерният кристал е познат още на пещерния човек, включително и като пособие за рисуване. В Древен Египет жриците на Изида се украсявали с хематит за ритуалите. В Индия бил амулет за храброст и мъдрост. В Елада и Древен Рим, когато тръгвали на война, мъжете обикновено вземали със себе си и талисман от хематит – вграден в пръстен, или под формата на статуетка на домашно божество или като пластина, вмъкната в ръкавицата. Последната имала двуяко предназначение – хем да отклони вниманието на врага (нали хематитът ни прави невидими), хем като кръвоспиращо средство, в случай че героя все пак го ранят. Споменаванията за хематита като най-силния магически камък се срещат в книгите и писанията на много древни народи. Магьосниците и шаманите са го използвали в своите ритуали, за да призовават духове, те са били рисувани с магически символи и защитни кръгове. Хематитните магически огледала позволявали на гадателите да виждат миналото и да гледат в бъдещето.

ХематитВ допълнение към магьосничеството, хората вярвали в защитните свойства на камъка. Носели го, за да ги предпази от злото око, майките слагаха амулети на децата, за да ги предпазят от инциденти, римските войници украсяваха щитове с хематит. За египтяните камъкът е символ на култа към Изида; от него са направени бръмбари скарабеи, които служат като земни пазители на богинята.

Основните лечебни свойства на хематита са свързани с неговия ефект върху кръвоносната система на човека. Почиства кръвта, укрепва кръвоносните съдове и нормализира нивата на хемоглобина. При рани и порязвания хематитът спира кървенето, облекчава възпалението и подпомага бързото зарастване. Универсален лечител, който активира жизнената енергия в целия организъм. Бил е изпозван още в древната медицина при болести на кръвообръщението и заболявания на органите свързани с него- далак, черен дроб,бъбреци.

Какви знаци на зодиака е подходящ хематит?

ХематитАстролозите съветват камъка като талисман за Скорпиони и Овни. Това са енергийно силни знаци на зодиака, камъкът ще им помогне да станат още по-влиятелни, ще събудят естествената харизма, ще привлекат повече приятели и поддръжници.

Хематитът не е подходящ за Дева, Близнаци и Риби – той е твърде мощен камък за тези знаци, потиска ги, може да предизвика безпокойство и нервно напрежение.