Рубин на Тимур, част II

Рубин на Тимур, част IIТази статия е втора част на кратката ни поредица за Рубин на Тимур. Вижте първа част тук. Не само владетелите на Великите Моголи, но и персийските владетели са оставили запомнящи се надписи върху украсата на камъка. Те са направени с идеално красив почерк, с което внукът на Тамерлан, великият Улугбек, станал известен. Наблизо са имената на Шах Абас от клана Сефевид, както и на император Джахангир, потомък на Великите Моголи. И още няколко владетели, сред които е известният Шах Джахан, който е поръчал изграждането на грандиозния дворец Тадж Махал. Съдбата му  тъжна: собственият му син  затворя владетеля в затвор.

Когато Делхи преживява отново ужасни времена и е пленен от владетеля на персите Шах Джахан през 18 век, художествено нарисуваният „рубин“ е сред трофеите като след това премина в ръцете на Ранджит Сингха. Британските власти мощно потушават въстанието на сикхите и завземат имуществото им. Лилавият камък отново смени собствениците. Като предложение на кралица Виктория от Източноиндийската компания, огърлицата била пренесена на съхранение в една от залите на Бъкингамския дворец.

Може би няма да сбъркаме, ако кажем, че надписите върху  камъка са написани с кръв … В края на краищата следите от ожесточени войни, смъртни случаи и предателства се прокрадват зад почти всеки владетел.