Лунен камък – Рак

Лунният камък принадлежи към групата на фелдшпатите и е получил името си от необикновения си сребристо-син цвят.

Едва ли е възможно лунният камък да бъде объркан с друг полускъпоценен камък. Нежно  мъгливо сияние сякаш струи от дълбините му. Това е блясъкът, който хората определят като загадъчен и който е станал причина за раждането на много легенди.

Един от най-редките видове е жълтеникавият камък. Според легендите именно в такъв минерал една вещица на смъртно легло може да затвори цялата си сила и по този начин да заблуди смъртта.

Най-известното голямо находище на лунен камък се намира на о. Шри Ланка. Именно там в продължение на години са се добивали най-ценните висококачествени камъни. Към настоящият момент това находище е напълно изчерпано. В средата на XX век залежи на лунен камък с качество близко до това на камъните от Шри Ланка, са открити в САЩ / Вирджиния/, находища има също така в Индия, Бирма,Танзания, Австралия, Швейцария и Мадагаскар.

Понякога лунния камък променя блясъка и интензивността на цвета си, реагирайки на промените в околната среда и преди всичко при повишаване или намаляване влажността на въздуха. Именно  това му свойство лежи в основата на неговия магнетизъм и загадъчност.

Истинската си популярност камъкът придобива през XVII – XVIII век. Бижутерите от романтичната епоха арт-нуво като Рене Лалик и Луис Комфорт Тифани разкриват за съвременния свят студената приказна красота на лунния камък. Едва ли има уважаваща себе си ювелирна къща, която да е устояла на изключителната ненатрапчива красота на този полускъпоценен камък.

Качествени лунни камъни се срещат рядко на пазара и съответно цената им е висока. Тя се определя от интензивността на цвета, размера и прозрачността на камъка. Така например синкаво – белите камъни притежават изключителна триизмерна цветова дълбочина, видима при завъртане на камъка. Тези камъни са особено търсени и ценени от бижутери и колекционери заради тяхната рядкост.

Този невероятен минерал има способността да „черпи“ отрицателна енергия от собственика и да стабилизира енергийното му поле.

Препоръчва се за хора със силен характер, които са склонни да мечтаят и фантазират. Лунният камък ще им донесе късмет в бизнеса и леко ще смекчи характера им.

Препоръчва се като амулет  постоянно да се носи от хора на творчески професии: художници, поети, музиканти и др. Тъй като едно от многото свойства на този минерал е разкриването на потенциала на човека и разширяването на съзнанието му.

Какви зодии са подходящи за лунния камък

Сред фаворитите на този скъпоценен камък са Везни, Козирози, Овен, Рак, Риби и Скорпион. За всеки от представителите на тези знаци лунният камък ще бъде от полза и негов покровител.